ردکردن این

“تاسیسات ساختمان” عامل اصلی تامین آسایش ساکنان است

پایگاه خبری سازه نیوز در گفت و گو با مسعود سیدمحمودی، عضو هیات رییسه گروه تخصصی مکانیک سازمان نظام مهندسی استان خوزستان و مدرس دوره های ارتقای پایه مکانیک، زوایای مختلف تاسیسات ساختمان را مورد بررسی قرار داده است.
•اهمیت استفاده از لوله ها و تجهیزات دارای علامت استاندارد چیست؟

بدیهی است که جهت تضمین کیفیت مصالح استفاده شده مرجعی می بایست با بررسی و انجام آزمایش های مناسب ، استحکام مصالح تاسیساتی را جهت بازدهی مناسب و عمر کافی مورد تایید قراردهد که خوشبختانه این مرجع به نام سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی وجود دارد.
•رویکرد سازمان نظام مهندسی استان خوزستان (گروه تخصصی مکانیک ) در خصوص استفاده از مصالح استاندارد چیست؟

بنابر قانون می بایست در ساخت ساختمانها فقط از مصالح تاسیساتی که استاندارد آنها در کشور تدوین شده است وعلامت استاندارد معتبر روی آنها درج شده است استفاده گردد. گروه تخصصی مکانیک نیز با توجه به اهمیت استفاده از مصالح با کیفیت با تشکیل کارگروه مواد و مصالح تاسیساتی برنامه ریزی جهت شناسایی عرضه کنندگان و تولید کنندگان لوله و اتصالات که دارای پروانه استاندارد در سطح استان می باشند را شروع نموده واز طرفی دیگر همزمان مصالح بی کیفیت و غیراستاندارد را نیز شناسایی نموده و اطلاع رسانی لازم را به مهندسین ناظر جهت جلوگیری از بکارگیری اینگونه مصالح انجام دهد تا ازاین طریق گامی در راستای ارتقای کیفیت ساخت ساختمانها برداشته باشد. عمده مصالح تاسیساتی مورد استفاده در ساختمانها لوله های آب، گاز و فاضلاب بوده که بطور مثال سهم عمده در لوله کشی فاضلاب لوله های پی وی سی و در لوله کشی آب لوله های پلی پروپیلن و سپس لوله های ۵ لایه و لوله های گاز با استاندارد ملی می باشند.

این نکته را بصورت گلایه از سازندگان مسکن و حتی سیاستگزاران بخش مسکن عنوان نمایم که متاسفانه به تاسیسات ساختمان توجه لازمه را نشان نمی دهند در حالیکه از عوامل اصلی تامین آسایش ساکنین تاسیسات ساختمان می باشند. بطور مثال ساختمانی را در نظر بگیرید که بهترین سازه و زیباترین نما را دارد ولی اگر هر کدام از سیستمهای تاسیساتی آب، فاضلاب و گاز تهویه مطبوع و برق را نداشته باشد و یا نامناسب نصب شده باشد ، قابل سکونت نیست. در این راستا با تصور کاهش هزینه ساخت اقدام به استفاده از ارزانترین مصالح تاسیساتی می نمایند و نتیجه آن نیاز به تعمیرات پیاپی در بخش تاسیسات بوده و این مساله اینطور جا افتاده که بروز خرابی و نقص در تاسیسات ناگزیر می باشد در حالیکه در کشورهای توسعه یافته عکس این موضوع صادق بوده و مصالح تاسیساتی مانند لوله و اتصالات با گارانتی مادام العمر ارایه می شوند. جالب اینجاست که هزینه لوله کشی نسبت به کل ساختمان به دهم درصد هم نمی رسد و صرفه جویی که از این بابت در هزینه ها می کنند بسیار ناچیز است.

نمونه بارز بروز مشکل بدلیل استفاده از مصالح ارزانقیمت و نامرغوب حادثه ریزش لوله های تاسیسات ساختمان سیتی سنتر شهر اصفهان در روزهای اخیر است که خسارت مالی و جانی شدیدی به ساکنین وارد نمود.

.
•به نظر جنابعالی ارتباط سازمان نظام مهندسی با تولید کنندگان چه تاثیری بر افزایش کیفیت محصولات و در نهایت ساختمان خواهد داشت ؟

قطعا سازمان نظام مهندسی در نقش نظارتی خود بر کیفیت مصالح مورد استفاده در ساختمانها ضمن شناسایی و ایجاد ارتباط با تولید کنندگان در کنار سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی با توجه به پتانسیل بالای اعضای خود که طیف وسیعی از متخصصین با تجربه و تحصیل کردگان دانشگاهی می باشند گزارش بازخورد کیفیت مصالح را به تولید کنندگان ارایه و از این طریق آنها را در بهبود مستمر کیفیت محصولات خود یاری خواهد داد. از طرفی دیگر با انجام تحقیق بر روی مصالح تاسیساتی جدید و الزام به استفاده از این قبیل محصولات تولید کنندگان را وادار به بروز رسانی محصولات خود خواهد نمود .
•در زمینه های آموزشی چه همکاریهایی سازمان می تواند با تولید کنندگان داشته باشد ؟

این ارتباط می تواند دوجانبه باشد . از طرفی شرکتهای تولید کننده با توجه به پشتوانه مالی و فنی که دارند می توانند از بودجه های تبلیغاتی خود برای برگزاری کارگاههای آموزشی جهت اعضای نظام مهندسی هزینه نمایند که نمونه این کارگاهها در خصوص تجهیزات ایمنی گاز برگزار شد .اخیرا نیز با مذاکراتی که با شرکت شیلنگ و لوله خوزستان شده و تدارک برگزاری کارگاههای آموزشی آشنایی با لوله های پی وی سی در آینده ای نزدیک دیده شده است. از طرفی دیگر نیز سازمان در تامین مدرس دوره ها و نحوه برگزاری دوره ها به تولید کنندگان یاری خواهد رساند .